Categorieën
Nieuws

Geef sociale ondernemers de ruimte

De wereld verbeteren door een mooi product te maken en daarmee geld verdienen. Dat is de droom van menig Amsterdammer. Een groeiend aantal mensen in Nederland start met deze misse een onderneming, zogenaamde sociale ondernemers. Een echt aanwinst voor de stad. Zo ziet de gemeente Amsterdam het gelukkig ook. Er liggen een hoop kansen om die wens om te zetten in het perfecte klimaat voor deze sociale ondernemers. Die kansen moeten we pakken. Dat verdient Amsterdam. Geef sociale ondernemers de ruimte!

Net als een ‘gewone’ onderneming levert een sociale ondernemer een product of dienst en heeft het een verdienmodel. Maar het doel is het product, niet winst genereren. Een mooi voorbeeld is Fairphone. Een duurzame smartphoneproducent die door het creëren van een eerlijke waardeketen een goed te repareren telefoon maakt, die langer meegaat en zo de afvalberg verkleint. Een ander voorbeeld is dat van de Renewal Shop in Noord. Een bedrijf dat van oude kleding nieuwe mode maakt. Zo krijgt oud textiel een nieuw leven. Sociale ondernemers verrijken allemaal op hun eigen manier onze stad, met ondernemingsdrift als gemene deler. Zo maken ze van Amsterdam een duurzame stad waar plaats is voor iedereen.

Maar zonder werkplek komen die ondernemingen moeilijk van de grond. De grond in Amsterdam is schaars en duur. Voor wie meer doelen heeft dan louter winst maken is dat obstakel extra hoog. We bouwen op dit moment in hoog tempo nieuwe stukken stad. Dat biedt kan om er op tijd bij te zijn: als we nu al ruimte intekenen voor deze ondernemers kunnen er voor hen veel werplekken bij komen. Werkplekken waar het nu aan schort. Bij iedere nieuwe buurt die we bouwen zullen we onszelf de vraag moeten stellen: bouwen we voldoende nieuwe werkplekken voor sociale ondernemers.

Sociale ondernemers weten namelijk vaak al wat er nodig is om een bedrijf te beginnen. Zij hebben meer behoefte aan een netwerk van ondernemers met dezelfde visie. Iedere ondernemer heeft zijn eigen vaardigheden en als meerdere enthousiastelingen hetzelfde doel hebben kunnen die elkaar perfect aanvullen.

Een manier om gemakkelijk een netwerk op te bouwen is door op dezelfde plek te werken. Een gedeelde werkomgeving voor ondernemers uit dezelfde industrie zorgt voor een samenwerkingsvoordeel. De gemeente ondersteunt al het ontstaan van dit soort nieuwe werkplekken, denk aan de Impact Hub bij KIT, maar het kan nog een stuk beter en meer.

Sociale ondernemingen worden gezien als één groep, maar ze opereren in verschillende industrieën. Het heeft daarom toegevoegde waarde om verschillende ondernemingen uit dezelfde industrie bij elkaar te zetten. Deze meer specifieke ‘hubs’ kunnen zijn op hun beurt weer interessanter voor het bedrijfsleven om in te investeren. Wij roepen daarom op: investeer in specifieke werkplekken voor sociale ondernemers. Zorg voor maatwerk voor die bedrijven die Amsterdam verder willen helpen.

Dan het beleid van de gemeente om met bedrijven te werken met een lang trackrecord. Begrijpelijk omdat je betrouwbare partners wil hebben, maar onmogelijk voor startende sociale ondernemers. Die zijn pas net begonnen en komen er zo nooit tussen. Dit beleid strookt dan ook niet met het doel om de groei van sociale ondermengen te stimuleren.

Een oplossing zou kunnen zijn om bij aanbestedingen de opdracht te gunnen aan twee ondernemingen in plaats van één (bijvoorbeeld in een 80/20 verdeling), zodat ook een sociale onderneming de kans krijgt zich te bewijzen en een trackrecord kan opbouwen.

Kortom, sociale ondernemers bieden veel potentie aan Amsterdam. Ze hebben alleen de ruimte nodig om te ontplooien. Geef sociale ondernemers de ruimte!

Opiniestuk is tot stand gekomen in samenwerking met de D66-kennisgroep Economie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *