Categorieën
Nieuws

‘Licht in de donkere dagen’

De gemeente dreigt strengere eisen te gaan stellen aan feestverlichting op
winkelgevels. Bovendien komt er ook een verplichte meldplicht voor zowel
ondernemers als particulieren die meer dan 1 vierkante meter of op meer dan 10 procent van de gevel feestverlichting aanbrengen. De voorgenomen maatregelen zijn niet alleen betuttelend maar ook erg verwarrend. Zo moet verlichting voor 90% warm wit zijn, niet meer dan 5 kleuren bevatten en moet het de vlakverdeling en de lijnen van de architectuur volgen. De fractie van D66 vindt dat het niet aan de gemeente is om te bepalen of feestverlichting passend is. De winkelstraten hebben het moeilijk. De pandemie heeft de shift naar online winkelen met maar liefst 5 jaar versneld1 en veel middenstanders hebben het zwaar. Alle experts zijn het erover eens, winkeliers moeten er alles aan doen om winkelen zoveel mogelijk tot een beleving te maken, alleen dan kunnen winkels een
meerwaarde bieden tegenover webshops. Bij onze oosterburen zijn de kerstmarkten al jarenlang een grote hit. Bovendien zorgen deze markten voor hogere omzetten voor omliggende winkels. De afgelopen jaren zijn ook onze Amsterdamse winkelstraten tijdens de wintermaanden steeds mooier versierd en trokken deze altijd veel publiek. Met resultaat, de winkelleegstand in Amsterdam is een van de laagste in heel Nederland. .
Bij dergelijke strenge maar ook moeilijk toepasbare regels is er grote kans op onenigheid en juridische conflicten. Juist in tijden van bezuinigingen zouden deze moeten worden voorkomen. Daarbij zou de handhaving zich bezig moeten houden met coronamaatregelen en criminaliteit, in plaats van kerstversiering. Veel bewoners kijken, juist in deze tijd, uit naar de feestdagen. Laat hen daar dan ook naar eigen inzicht door middel van feestverlichting invulling aan geven.

De leden Rooderkerk en Kat hebben de volgende schriftelijke vragen ingediend:

  1. Ziet het college in dat het niet de taak van de gemeente is om te bepalen wat passende feestverlichting is?
  2. Ziet het college niet in dat feestverlichting kan bijdragen aan een bloeiend winkelgebied?
  3. Kerstverlichting is slechts een tijdelijke versiering, is het daarom niet wat raar om aan te nemen dat dit het aanzicht van UNESCO-gebied aantast?
  4. Is het college ervan bewust dat een aanmeldplicht kan leiden tot veel meer bureaucratische rompslomp en extra hoge kosten?
  5. Is het college voldoende voorbereid op eventuele juridische geschillen met ondernemers en bewoners?
  6. Zou de handhaving niet beter kunnen worden ingezet op coronamaatregelen en criminaliteit in plaats van de 1m2 feestverlichting te handhaven?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *