Menstruatiearmoede

Bij 1 op de 10 meisjes en vrouwen, die in armoede leven, is er thuis soms geen geld voor menstruatieartikelen. Dit heet menstruatiearmoede. Deze vrouwen lopen meer kans op infecties, bijvoorbeeld omdat zij uitwijken naar wc-papier of kranten of omdat zij oude menstruatieartikelen te lang gebruiken. Daarnaast kan menstruatiearmoede gepaard gaan met schaamte. De angst om door te lekken zorgt ervoor dat zij vaker thuisblijven en minder actief deelnemen aan de samenleving. Het kan hen ervan weerhouden om naar school of naar werk te gaan. Zij kunnen minder goed meedoen in de maatschappij. Iedereen zou toegang moeten hebben tot voldoende menstruatieartikelen.

We werken hard om armoede zoveel mogelijk tegen te gaan. Toch is bij veel meisjes en vrouwen thuis soms geen geld voor menstruatieartikelen, zoals maandverband of tampons. Maar menstruatie is geen keuze. Het is iets heel normaals. Het kan niet zo zijn dat meisjes daardoor niet naar school gaan en een proefwerk of examen missen.

In december 2022 is onderstaande motie aangenomen om menstruatieartikelen in ieder geval toegankelijk en gratis te maken voor de meest kwetsbare huishoudens.

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft deze motie uitgevoerd door het Armoedefonds een tijdelijke financiële impuls van 2 miljoen euro te geven om het aantal uitgiftepunten voor menstruatieproducten uit te bereiden. Het gaat dan om gratis menstruatieproducten via lokale hulporganisaties en andere laagdrempelige locaties. Het Armoedefonds heeft inmiddels 1.953 menstruatie uitgiftepunten en streeft naar 2.500 punten.

Meisjes en vrouwen hebben zelf de keuze om een product uit te kiezen dat bij hen past en dat zij comfortabel vinden. Daarom is er een aanbod van verschillende soorten, maten en merken maandverband en tampons. Ook zijn er menstruatiecups beschikbaar. Met de menstruatie uitgiftenpunten worden nu zo’n 160.000 meisjes en vrouwen in Nederland bereikt.

Ondertussen zijn wij met Volt, PvdA en Unesco Jongerencommissie bezig hoe we invulling kunnen geven aan het gratis beschikbaar stellen van menstruatieartikelen op scholen #justliketoiletpaper

Motie

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende dat bij 1 op de 10 meisjes en vrouwen in Nederland die in armoede leven is thuis soms geen geld voor menstruatieproducten;

overwegende dat zij hierdoor soms niet naar school, werk of andere activiteiten kunnen waardoor ze minder actief kunnen deelnemen aan de samenleving;

van mening dat iedereen toegang moet kunnen hebben tot menstruatieartikelen;

verzoekt de regering menstruatie artikelen in ieder geval voor minima gratis en laagdrempelig toegankelijk te maken;

en gaat over tot de orde van de dag.